Doğum, gebelik gibi hormonal etkenler yağ dokularının birikimine sebep olur. Her iki cinste de yaş faktörü, kasların erimesi ve düzleşmesi ile kendini gösterir. Bazı olgularda genetik olarak yağ dokusunda erime veya aşırı yağ birikimi de görülmektedir.
Yanlara doğru taşmış, büyük ve geniş bir kalça hem bacak boyunu kısa gösterir hem de vücudun üst ve alt kısmı arasındaki orantıyı bozar.
Popo veya kalça bölgesi vücudumuzun statik yükünü çeken en büyük kas gruplarından oluşur. Gluteal kas grupları olarak adlandırılan kaslar, vücudun dik pozisyonunun sağlanması ve postürün korunmasından sorumludur. Bu bölgedeki kas gruplarının yoğun olarak kullanıldığı bale, futbol gibi sporlarla uğraşan kişilerde anatomik olarak dar, dik ve sıkı duran genç bir kalça görünümü dikkat çeker.
Feminen görünüm ise daha farklıdır. Yuvarlak hatlardan oluşan hafif dışa kavisli bir kalça ön plandadır. Sporun daha dik bir popo yapısı oluşturduğu doğrudur ama bu yapı sizi feminen hatlardan da bir miktar uzaklaştırmaktadır. Egzersiz kasların kuvvetlenmesine bağlı olarak bir miktar dirilik katar ama sadece bu yolla estetik normlara ulaşmak mümkün değildir. Egzersiz ancak hafif bir problemi olan geniş veya basık olmayan kalça yapısında yardımcı olabilir ve egzersizi sürekli yapmak gerekir. Popo ve kalça bölgesi genetik özelliklerden etkilenmektedir. Geniş, basık ve düşük kalçalara sıklıkla rastlamaktayız.
Genel olarak vücut oranlarında uyumsuzluk hisseden her kişi bu operasyona başvurabilir. Popo estetiği için yapılan ameliyatlar arasında liposhaping, protez yerleştirilmesi, dikleştirme, askı ve yağ dokusu enjeksiyonları yer alır. Operasyonlar genellikle genel anestezi altında yapılır ve yöntemine göre iki ile üç saat arasında sürer. Hasta bir ila üç gün sonra taburcu olabilir, ameliyat çeşidine göre üç ile on dört gün içerisinde aktif hayatına geri dönebilir.