Yeterli bir hacme sahip olmayan sarkık memeler için tek başına mastopeksi ameliyatı yeterli olmayabilir. Mastopeksi ameliyatı sadece memeyi şekillendirici, sarkıklığı giderici bir girişimdir ancak memeye hacim kazandırmaz. Bu gibi vakalarda, mastopeksi ameliyatına ek olarak, hacim kazandırmaya yönelik silikon protez uygulaması ile optimal dolgunluk sağlanabilir.
Meme Dikleştirmede Kalıtımsal Faktör
Göğüslerin sarkması ve sertliğini kaybetmesi bazı vakalarda kalıtımsal olabilir. Bazı vakalarda ise iki meme birbirinden farklı gelişebilir, biri sert ve dikken diğerinde belirgin bir farklılık görülebilir. Kadınların memelerin ikisi de aynı boyutta veya aynı diklikte olmayabilir. Küçük memelerde olduğu kadar büyük memeleri de dikleştirmek yani boyutlarını değiştirmeden biçimini düzeltmek mümkündür. Ameliyatın tekniği memelerin sarkıklık derecesine göre değişir.
Çok az sarkmış göğüsleri sadece protez yerleştirerek toparlamak mümkün olabilir. Burada önemli olan meme üzerindeki bağ dokusudur.
Ameliyat, tam teşekküllü bir hastanede, genel anestezi altında yapılır ve ortalama süresi bir ila üç saattir. Hastanede kalış süresi bir gündür. Ameliyat sonrası kişiyi rahatsız edecek derecede ağrı olmaz. Hissedilen ağrı, ağrı kesici ilaçlar ile rahatlıkla kontrol altına alınabilir. Yapılan ameliyatın etkisinden dolayı memelerde birkaç hafta süren ödem ve şişlik olabilir. Bu süre boyunca sigara içilmemesi önerilir.
Hastanın meme dikleştirme sonrası kendini zorlayıcı ya da yorucu aşırı kol hareketlerinden sakınması gerekir. İki ila üç ay kadar özel sütyenler kullanılır. Tam iyileşme üç ila altı ay kadar sonra tamamlanır.