
Kepek; kadın, erkek, genç ya da yaşlı fark etmeksizin herkesin yaşadığı bir cilt problemidir. Basit bir saç problemi gibi gözükse de etkileri ve kişiyi rahatsız etme boyutu epey farklıdır. Saçları kirli, bakımsız hatta bazen yağlı gösteren kepek, ayrıca saçta kaşıntıya sebep olmaktadır.
Kişilerin kepek ile ilgili şikayetleri son dönemde oldukça artmış durumdadır. Hemen hemen herkesin yaşadığı, sıklıkla rastlanılan kepek sorunu günlük hayatta da kişileri fazlası ile rahatsız eden bir sorundur. Her türlü çözüm yolunu deneyen kepek sorunu yaşayan kişilerin çoğunda kepekte artış görülmektedir. Peki bunun sebebi nedir? Saçtaki kepeğe neler iyi gelir, kepeği geçirmek için ne yapılmalı araştırılmalı, doğru ve planlı bir şekilde kepek sorunu ile başa çıkılmalıdır.
Mevsimsel ya da dönemsel sebeplerden kaynaklanan, kısa süre sonra etkisi geçen kepek yerine kalıcı bir kepek sorunu da yaşıyor olabilirsiniz. Kepeğin neden oluştuğuna dikkat edilerek kepek sorununu önlemek için ilk adımı atabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Erkeklerde Saç Bakımı Nasıl Yapılır?
Saç Kepeği Nasıl Oluşur?
Daha önce bahsettiğimiz gibi kepek bir cilt rahatsızlığıdır. Herkeste kolaylıkla görülebilme sebebinin başında ise ölü derilerin dökülmesi ile kepeğin oluşması gelmektedir. Ölü derilerin dökülmesinden kaynaklanan kepek saçlarınız arasında görünmeye başladığı zaman dış görünüşünüz açısından hoş olmayan bir görüntü sebebi ile rahatsızlık vermeye başlamaktadır. Saçın kirli ya da temiz olması ile pek ilgisi olmayan kepek, dışarıdan kirli bir görünüm oluşturarak da kişileri oldukça rahatsız eder. Bunların yanı sıra saçtaki kepek, sağlık açısından da ciddi bir sorundur ve kepeği önlemek, kepek oluşumunu geçirmek önemlidir.
Kepekli saçlarda sağlık açısından meydana gelen sorunların başında saçta dökülme, saç derisinde kaşınma, deride kızarıklık ve tahriş, saçların incelmesi, saç derisinde oluşan yaralar gibi ciddi sorunlar vardır. Bu sorunlar karşısında kepek şampuanı olarak satılan şampuanlar, bakım kremleri, saç maskeleri gibi ürünler yetersiz kalabilir. Bu durumda yapılabilecek adımlardan biri evde doğal yöntemler denemek iken aslında gereken en önemli hareket bir dermatoloğa giderek uzman tavsiyesi almak olur.
Kepeğin oluşumuna sebep veren birçok sebep vardır. Bu nedenle kepeğe müdahale etmeden önce kaynağını öğrenmek de önemlidir. Yağlı saç derisi bölgelerinde üreyen mayamsı bir mantar çeşidi olan Malassezia’nın birikmesi, en yaygın kepek sebeplerinden biri olarak bilinir. Saç derisi sağlıksız olduğunda doğal savunmaları güçsüzleşir ve Malassezia’nın ürettiği tahriş edici maddeler saç derisi bariyerine nüfuz ederek normalden daha fazla cilt hücresi üretilmesine ve bu cilt hücrelerinin dökülmesine sebep olur. Bu deri hücreleri saç derisinden dökülen beyaz pullar şeklinde görülür ve kepektirler.
Saçtaki Kepek Nasıl Geçer?
Kepeğin miktarını azaltmak ya da kepek tedavisi oluyorsanız tedaviyi desteklemek için çeşitli doğal ve bitkisel ürünlerden faydalanabilirsiniz. Bunun yanı sıra saçtaki kepek nasıl gider, kepek için alınabilecek önlemler, dikkat edilmesi gerekenler gibi durumlardan maddeler halinde sizlere bahsedeceğiz.
1-Doğru Şampuanı Kullanın:
Sürekli tekrarlayan, çok fazla olan ve inatçı bir kepek sorununuz var ise saç derisindeki sebum dengesini sağlayan, kalıcı kepeği yok etmek için yoğun ve mikro soyucu etkisi olan şampuanlar kullanabilirsiniz. Kaşıntıyı engellemesi açısından ise Vitamin PP içermesine önem verilmelidir.
İlginizi çekebilir: Şampuan Saç Döker Mi?
2-Parabenden Uzak Durun:
Saç derisinin kuru olmasından dolayı kaynaklanan bir kepek sorunu yaşıyorsanız selen içeren, paraben içermeyen şampuanlar kullanmalısınız.
3-Bakım Yağı Kullanın:
Saç derisinde oluşabilecek kuruluğu önlemek için, bir dermatoloğa danışılarak, saç derisine çiçek yağları içeren saç bakım yağları ile masaj yapılabilir. Bu yöntem ile saç derisinin nemlenmesi ve beslenmesi sağlanır.
4-Isıdan Uzak Durun:
Saç derisini kurutarak tahriş olmasına neden olabilecek fön makinesi, düzleştirici ve maşa gibi aletler kepek oluşumuna neden olabilir. Ayrıca kepek oluşumunuz var ise bu dönemde bu aletleri kullanmamanız tavsiye edilir.
5-Saçlarınızı Sık Yıkamayın:
Saçların her gün düzenli olarak yıkanması saç derisini kurutabileceği için kepeğe sebep olma ihtimali yüksektir. Kepek oluşumuna engel olmak için saçları her gün yerine gün aşırı yıkanmalıdır.
6-Şekillendirici Kullanımına Dikkat Edin:
Şekillendirici olarak adlandırılan jöleler, macunlar, spreyler ve benzeri ürünler saç derisinde birikmelere nede olabilir ve bunun sonucunda kepek oluşumu gözlemlenebilir. Bu nedenle, kepek oluşumu açısından şekillendiricilerin az miktarda kullanılması gerekmektedir ve seyrek aralıklar ile kullanılmalıdır.
Kepeği önlemek için gerekenlerden bahsettik fakat kepek oluşumu çoktan gerçekleştiyse ne yapılmalı?
1-Sirke Kullanımı:
Saçlarınızı şampuanlamadan önce 2 kaşık sirkeyi spreyli bir şişe yardımı ile saçlarınıza sürün. Saçlarınıza 10 dakika boyunca masaj yaparak masaj yaparak sirkeyi bekletin ve 10 dakikanın sonunda saçlarınızı durulayarak şampuanlama işleminize geçin.
Bir diğer sirke kullanımı önerisi olarakta şampuan sonrası 2 bardak soğuk suya 1 fincan elma sirkesi ekleyerek durulama işlemi yapmaktır.
2-Aspirin:
Saçlarınızın gürlüğüne göre 2-3 aspirini ezip toz haline getirin. Toz haline getirilen aspirini kullandığınız şampuana ekleyin. Şampuanladığınız saçınızı 3-4 dakika bu şekilde bekletin ve sonrasında durulayın.
3-Tuz:
Var olan kepeği dökücü etkisi olan tuzu, saçlarınızı yıkamadan önce saçınıza döküp biraz masaj yaparak kafanızdaki kepeklerin dökülmesini sağlayabilirsiniz.
4-Karbonat ya da Kabartma Tozu:
Karbonat ya da kabartma tozu kepek için en yaygın bilinen çözümlerden biridir. İlk adım olarak saçlarınızı ıslatın ve bir paket veya bir avuç kabartma tozunu saç derinize dökerek iyice masaj yapın. Masaj yaptıktan sonra durulayın. Bu işlemi saçlarınızı yıkamadan önce haftada 3 defa yapabilirsiniz.
Dikkat etmeniz gereken nokta ise bu yöntemi yaptığınızda saçlarınızı yıkarken şampuan kullanmamanız gerektiğidir. Önce saçlarınızda kuruluk göreceksiniz. Daha sonra saçlarınız doğal bir yağ üretecek ve yumuşaklığını geri kazanacak.
Hatırlatmamız gereken önemli nokta ise bu yöntemlere karşı cildinizin alerjik bir tepki verme ihtimaline karşı önce bir uzmanla görüşmenizdir.
Transmed Klinik olarak bu yazımızda sizlere “Saçtaki Kepek Nasıl Geçer” başlığı altında saçta oluşan kepek ve kepeği önlemek, azaltmak için yapılması gerekenler hakkında çeşitli bilgiler verdik. Umuyoruz ki sizler için faydalı bir yazı olmuştur. Daha fazla içerik için bizi takipte kalın!