
Saç ekimi sonrasında kaşıntı ile karşılaşılabilir. Saç ekim işlemi, işlem sonrasında sonuç olarak oldukça tatmin edici bir etki gösterse de asıl sonuca ulaşabilmek için bir iyileşme sürecinden geçilmeli. Uzun süre uğraşılması ve bakım rutinlerinin yapılması gerekmektedir. Aksi bir durumda saç ekiminin beklenen sonucu veremeyeceğini söylemek mümkündür. Saç ekimi en sık rastlanan durum kaşıntıdır. Bu kaşıntının en büyük sebebi ise yeni ekilen saç dipleridir. Bunun yanı sıra işlem sonrası saç dibinde oluşan kabuklar da kaşıntının bir diğer sebebidir.
Saç ekimi sonrası oluşan kaşıntı, işlem sonrası görülen en yaygın semptom olması nedeni ile doğal karşılanmaktadır. Kaşıntı kesinlikle zararsızdır. Endişe edilecek bir durum söz konusu değildir. Saç ekimi işleminden sonra oluşan kaşıntı durumu genelde işlemden 1 hafta sonra kendini göstermeye başlar. Çoğunlukla saç ekimi yapılan bölgedeki kabuklanmanın sebep olduğu kaşıntı durumu, bazı durumlarda enfekte olmuş (bulaşmış) saç kökü ya da yanlış ürün kullanımından dolayı da meydana gelebilmektedir. Saç ekimi sonrası oluşan kaşıntı, genellikle 2 hafta içerisinde kendi kendine geçmektedir.
İlginizi çekebilir: Saç Ekimi Sonuçları Neye Göre Değişir?
İçindekiler
Saç Ekimi Sonrası Kaşıntı Normal Midir?
Saç ekimi sonrasında oluşan kaşıntı sorunu gayet normaldir. Genellikle 2 hafta süren kaşıntı sorunu, kafa derisinde açılan deliklerden kaynaklanır. Kafa derisinde açılan delikler oldukça ufaktır, fakat bu delikler tıp dilinde yaralanma olarak görüldüğü için saç ekimi sonrasında yaşanan kaşıntı aslında saç diplerinde açılan deliklerin iyileşme aşaması olarak söylenir.
Eğer bir kaşıntı söz konusu ise iyileşme meydana geliyor demektir. Açılan delikler sonrasında kabuklanma oluşur ve kabuklanma, kafa derisi üzerinde ince ve sert bir tabaka oluşturur. Kabuklanma kafa derisinin hava almasını ve nemlenmesini yavaşlatır. Çoğunlukla donör bölgesinde görülen kaşıntı, ekim işleminin yapıldığı saçsız alanlarda da yer alabilir.
İlginizi çekebilir: Göğüs Kıllarından Saç Ekimi Ne Kadar Etkili Olur?
Saç ekimi sonrasında oluşan kaşıntı kendi arasında birkaç farklı nedene ayrılabilir. Bunlar; kabuklanma, büyüme, enfeksiyon ve alerji olarak sıralanabilir.
Kabuklanma: En bilinen saç ekimi sonrası kaşıntı nedenidir. Saç köklerinin dibinde açılan minik delikler operasyondan bir süre sonra kapanmaya başlar. Minik deliklerin kapanma işlemi, kabuklanma ile meydana gelir. Operasyon sonrasındaki ikinci gün kabuklanma gözle görülür düzeye gelir. Bu kabuklanmanın hammaddesi ise kuruyan kan ve vücut sıvısından oluşmaktadır.
İyileşmeden dolayı oluşan kabuklanma, zaman içerisinde kaşıntıya neden olur. Bu durum endişe edilecek bir şey değildir. Dikkat edilmesi gereken tek nokta ise kaşıntıları asla kaşımamaktır. Eğer kaşınan yerleri kaşırsanız önlenemez enfeksiyonlara ve saç diplerine uygulanan ekme işleminin bozulmasına neden olursunuz. Bu nedenle kabuklanma sonrası ya da başka bir sebep sonrası oluşan kaşıntıyı kaşımamalı, geçmesini beklemelisiniz. Bu kaşıntı zaman içerisinde kendiliğinden geçmektedir.
Büyüme: Saç ekimi sonrası kaşıntının bir diğer nedeni ise büyümedir. Saç ekim işlemi yapılan saçların büyümesi ve uzamaya başlaması, ciddi bir kaşıntıya sebep olabilmektedir. Yeni ekilmiş saçların saç derisi altından çıkmaya başlaması operasyondan 1 ya da 2 ay sonra gerçekleşmektedir. Bu nedenle tam kabuklanma kaşıntısı bitecek iken büyüme ve uzama kaşıntısı ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Bu büyüme donör bölgede görülür ve kaşıntı da orada yer alır. Burada yer alan kaşıntılar çok sık değildir. Yani sürekli bir kaşıntı hissi yerine zaman zaman kaşıntı hissi ile karşı karşıya kalmanız daha olası bir durumdur. Kıl köklerinin toplandığı yerdeki uzamalar uzun bir sürece yayılmaktadır. Bu nedenle kaşıntı da belirli aralıklarla karşınıza çıkacaktır.
Enfeksiyon: Çok nadir bir şekilde karşılaşılan enfeksiyondan kaynaklı kaşıntı, bir anda ortaya çıkar ve çok yoğun bir kaşıntı hissi uyandırır. Böyle bir durum ile karşılaşmanız durumu muhtemelen enfeksiyonun habercisidir. Eğer böyle bir durum ile karşı karşıya kalırsanız, direkt olarak doktorunuza gitmelisiniz. Enfeksiyonun başlıca sebepleri, operasyon sonrası kullanılacak ilaçların kullanılmaması, tozlu ve kirli ortamlarda bulunmak ve benzeri gibi nedenleri kapsamaktadır. Bu gibi durumlara dikkat ederek enfeksiyon riskini en aza indirmelisiniz.
Alerji: Doktora danışmadan kullanılan şampuan, saç kremi ve benzeri gibi kozmetik saç bakım ürünleri kullanan hastalarda sıklıkla alerji görülmektedir. Genellikle saç yıkamada şampuana hızlı geçen kişilerde meydana gelir. Bu nedenle şampuan ya da sprey gibi kozmetikleri kullanmadan önce saç köklerinin iyileşmesini beklemeniz önemlidir.
Saç Ekimi Sonrası Kaşıntı Nasıl Geçer?
Saç ekimi sonrası oluşan kaşıntı 2 haftaya kadar azalarak kendi kendine yok olur. Eğer kaşıntı iki hafta sonunda yok olmadıysa, bu sefer bazı yöntemler kullanarak kaşıntıyı azaltmayı deneyebilir ya da doğrudan doktorunuz ile birebir görüşerek muayene olabilirsiniz. Saç ekimi sonrasında kaşıntı durumu çok yaygın olduğu için ciddi bir durum olup olmadığını aşırı kaşıntı durumunda anlayabilirsiniz. Eğer dayanılabilecek bir kaşıntı söz konusu ise endişe edecek bir durum yoktur.
Saç ekimi sonra kaşıntıyı engelleyecek birkaç yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler;
Saç derinizi asla kaşımamalısınız. Bu durum çok önemlidir ve asla hafife almamanız gerekmektedir. Dayanamayıp kaşırsanız, saç köklerine zarar verebilirsiniz ve bu da enfeksiyona sebep olabilir. Saç ekimi sonrasında oluşan kaşıntı genellikle katlanabilecek boyutta olsa da kimi zaman aşırı ve rahatsız bir hal almaktadır. Eğer bu aşırı kaşıntı hali uzun süre devam ederse doktorunuz ile görüşmeden müdahalede bulunmamalı ve asla kaşımamalısınız. Saç ekimi sonrasında ekilen saçlarım dökülür mü diye mi endişeleniyorsun? Cevabı blog yazımızdan öğrenebilirsin…
Saç ekim işlemi sonrası oluşan kaşıntılar ile karşı karşıya gelmemek için bir diğer yöntem doktorunuzun tavsiye ettiği zaman aralıklarında saçınızı yıkamak. Saç ekim işlemi sonrası mecburi bir bakım rutini olan saç yıkama, saç kaşıntısının en büyük nedeni olan kabuklanmayı yok etmektedir. Bu nedenle saç yıkama işleminizi asla aksatmamanız gerekmektedir.
Bu konuda önemli olan nokta ise yalnızca doktorunuzun tavsiye ettiği şampuan ve bakım ürünlerini kullanmanız gerektiğidir. Doktorunuzun önerdiği rahatlatıcı şampuan ve saç kremleri ile kaşıntı hissini en az seviyeye inecektir.
Saç Ekimi Sonrası Nasıl Bakım Yapılmalıdır?
Saç ekimi sonrası bakım için doktorunuz size bir rutin verecektir fakat genel bir şekilde bahsedecek olursak;
-Saç ekiminden sonraki ilk 3 gün saçlarınızı yıkamayın.
-Saç ekiminden sonraki ilk 3 günden sonra 2 hafta boyunca saçlarınızı günde en az 2 defa yıkayın.
-Ense bölgesi, doktorunuz tarafından önerilen bir şampuan ile yıkanmalıdır. Yıkama esnasında hassas davranılmalıdır.
-Saç ekim alanı hafif hareketler ile yıkanmalıdır.
-Saç ekim işleminde oluşan yaralar iyileştikten sonra doktorunuzun izni dahilinde normal bakımınıza dönebilirsiniz.
-Saçlarınıza iyileşene kadar sadece doktor kontrolündeki bakım ürünlerini kullanmanız önemlidir.
Transmed Klinik olarak bu yazımızda sizlere “Saç Ekimi Sonrası Kaşıntı Neden Olur” başlığı altında saç ekim işlemi sonrası kaşıntının nedenleri ve kaşıntı için yapılması gerekenler hakkında çeşitli bilgiler verdik. Umuyoruz ki sizler için faydalı bir yazı olmuştur. Daha fazla içerik için bizi takipte kalın!