Robotik Saç Ekimi Nedir? Tercih Edilir Mi?

İçindekiler
- 1 Robotik Saç Ekimi Nedir?
- 2 Robotik Saç Ekimi Nasıl Yapılır?
- 2.1 Robotik Saç Ekimi Neden Daha Çok Tercih Ediliyor?
- 2.2 Robotik Saç Ekimi Kimlere Yapılır?
- 2.3 Robotik Saç Ekimi Uygulanabileceği Teknik Bölgeler Nelerdir?
Robotik Saç Ekimi Nedir?
Robotik saç ekimi, FUE tekniğinin bir çeşidi olup, sağlıklı saç köklerinin donör bölgeden robotik cerrahi ile toplanmasıyla gerçekleştirilen bir saç ekimi yöntemine denir. Robotik saç ekim yöntemi, saç ekimi ve saç restorasyon cerrahisi denildiğinde akla ilk gelen çözümlerden biridir.
Robotik saç ekiminde genel amaç hastayı daha iyi bir görünüme kavuştururken bunu en konforlu ve verimli bir halde yapmaktır. Bunu gerçekleştiren saç ekim robotu, saç transferini hatasız gerçekleşmesini sağlar.
Robotik Saç Ekimi Nasıl Yapılır?
Robotik saç ekimi yöntemi ile toplanan greftler, saç kökleri halinde tek tek saçsız alana taşınıp, açılan yuvalara yerleştirilir.Tüm bu işlemler acısız, lokal anestezi altında saç ekimi robotu tarafından saçların çıkma yönünü hesaplanarak tek tek alınır. Alınan greftlerin, saç kökleri saçsız veya kel alanlara, yine aynı şekilde doğal saç çıkış açısı ve yönü hesaplanarak yerleştirilir.
Bu işlem için size kaç greft lazım olduğunu Greft Hesaplama modülümüzden öğrenebilirsiniz. Tabii ki en doğru sonuç için doktorumuza danışmanızı önemle tavsiye ederiz.
Robotik Saç Ekimi Neden Daha Çok Tercih Ediliyor?
Robotik saç ekimi yapıldığında işlemde hata payı minimumdur. Operasyon sonrası karşılaşılan sonuçlar doğaldır. Saç ekim robotunun özel bir büyüteci vardır ve bu sayede foliküler birimde 10.000 kat büyüme sağlanır. Robotik saç ekimi tercih edildiğinde donör bölgedeki dökülmeme özelliğine sahip güçlü ve sağlıklı saç köklerinden maksimum seviyede faydalanılır.
Ayrıca belirtmek gerekir ki, donör bölgedeki sağlıklı saç kökleri yeterli ama yoğun değilse özellikle tercih edilmelidir. Böylece bölgeden diğer uygulamalar kıyasla daha çok verim alınır ve sonuç hastayı memnun eder.
Robotik saç ekimi denildiğinde izsiz, bıçaksız bir saç ekim tekniği aklımıza gelmelidir. Hasta çizgi şeklinde yaralar veya dikiş izleri ile karşılaşmaz ve donör bölgesi yalnızca birkaç gün içinde ayırt edilemez hale gelir. Hasta gündelik hayatına öz güveni yüksek bir şekilde devam edebilir.
Robotik saç ekim yöntemi denildiğinde ülkemizin akla gelen ilk seçeneklerden biri olması gurur vericidir. Özellikle İstanbul Saç Ekim merkezleri bu konuda kapsamlı ve profesyonel hizmet vermektedir.
İlginizi çekebilir: 2020 Saç Ekimi Fiyatları Neye Göre Belirlenir?
Robotik Saç Ekimi Kimlere Yapılır?
Saçları dökülmüş veya seyrelmiş, sağlıklı olan herkes robotik saç ekim tekniği ile saç ekimi yapabilir. Hasta saç ekimi için genel standart olan yaş sınırına takılmamalı ve 24 yaşından küçük olmamalıdır. Eğer hastanın sağlık sorunu da yoksa yaş olarak bir üst sınır da belirtilmemiştir.
Operasyona karar veren kişinin mutlaka saç analizi yapılması gerekir. Başvurduğunuz kurum ne kadar işin ehli uzman bir merkez olsa da, saç ekiminin başarısını belirleyecek en önemli veri saç analizi ardından elde edilir. Yapılması gereken greft sayısı ve donör bölgesinin yeterli olup olmadığı tespit etmektir. Hastaya gerçekçi geri bildirimler yapılmalı ve haksız kazanç elde edilmemelidir. Eğer hastanın alternatif donör bölgesindeki saçlar çok zayıf ve azsa kendi saçının donör olarak kullanılamayacağı açıkça belirtilmelidir.
Robotik saç ekimi ancak yeterli greft sayısı ve uygun donör bölgesi ile ilgili kişiye cerrahi işlem uygulanabilir. Cinsiyet ise robotik saç ekimi kararının alınmasında belirleyici bir etken değildir. Fakat yine de konu ile ilgili yapılan çalışmalar oldukça kısıtlı olduğundan, Robotik saç ekimi işleminin kadınlar üzerindeki etkisi hakkında net bilgi yoktur.
Robotik Saç Ekimi Uygulanabileceği Teknik Bölgeler Nelerdir?
Robotik Saç Ekiminde özellikle kafa derisinin tamamında bir kelleşme yoksa, yalnızca bazı bölgelerde açılmışsa öncelikli olarak ense bölgesi tercih edilerek donör olarak kişinin kendisi kullanılır. Burada ense bölgesi tercih edilmesinin sebebi oradaki saç köklerinin daha sağlıklı ve güçlü olmasıdır.
Kişinin donör olarak kendisinin kullanılmasının sebebi ise saçın dökülmeyen kısımlarıyla uyum sağlaması gerektiği gerçeğidir. Ancak sakal bıyık kaş gibi yüz bölgesinde ya da göğüs gibi vücudun diğer bölgelerinde tamamen dökülme varsa başka donörlerden de nakil yapma gündeme gelebilir. Aksi yönde bilgi veren saç ekim merkezlerine güvenmeyiniz.
Robotik Saç Ekimi Kullanılarak Yapılan Saç Ekim İşlemi Ne Kadar Sürer?
Robotik saç ekimi tekniği ile saç ekimi yapılırken hastanın kıl köklerinin yoğun ya da seyrek olması durumuna göre değişir.
Kıl köklerinin yoğun olduğu bölgelerden seyrek olan bölgelere kıl kökleri teker teker taşınır. Dokular özel uçlu hassas mikro motorlar ile donör bölgeden tek tek çıkartılarak alıcı bölgelere yerleştirilir.
Kimi hastada saç ekimi için yalnızca bir seans yeterli olurken, kimi hastada birbirini takip eden iki gün boyunca tekrarlanabilir. Seans süreleri de aynı mantıkta hastadan hastaya farklılık gösterir. Saçları dökülmüş veya seyrelmiş hastanın ihtiyacına göre robotik saç ekimi işlemi bir ya da birkaç saat sürebilir.
İlginizi çekebilir: Saç Ektirme İşlemi Ne Kadar Sürer?
Robotik Saç Ekimi Sonrası İyileşme Süreci Nasıl Olur?
Her güzel şey beklemeye değer değil mi? Benzeri durum robotik saç ekimi sonrası için de geçerli. Saç ekimi işlemini profesyonel ellere emanet ettik, şimdi biraz sebat etme zamanı!
Robotik saç Ekimi sonrası aşağıda semptomları görebilirsiniz:
- Operasyonun yapıldığı ilk hafta robotik saç ekimi ihtiyacınız olan bölge biraz kaşınabilir, şişlik olabilir ve biraz da ağrı hissedilir.
- Operasyonun yapıldığı bölgede kabuklanma olur. Bu durum çoğunlukla 15. gün tamamen ortadan kalkar.
- Hassas bir derdiniz varsa, oluşan kızarıklar da yine aynı şekilde 2. hafta da azalmış olur.
- Geldik 3. haftaya! Nakil olan saçlardan birazı dökülebilir. Endişe etmeyin bu gayet normal ve bir şeylerin ters gittiğinin habercisi değil.
- Son olarak şunu söyleyebiliriz ki,istenen sonuçlara yaklaşık 1 yıl içinde ulaşılır.
Eğer işlemini profesyonel bir kurumda yapıyorsanız, kurum size robotik saç ekim sonrası iyileşme sürecine dair bir kitapçık veya zaman çizelgesi vermelidir. Bu çizelge size saç ekimi sonrası iyileşme süreci hakkında bilgi verecektir.
Klasik saç ekim operasyonu ile robotik saç ekimi arasında bir seçim yapmak isteyenlere şunu söyleyebiliriz ki,yapılan çalışmalarda, ekim sonrası komplikasyon yaşanma oranlarının klasik ekim operasyonlarıyla aynı olduğunu sonucu ortaya çıkmıştır. Araştırma kapsamında hastalarda çok nadir de olsa küçük bir enfeksiyon ve kanama riski dışında belirgin bir komplikasyon görülmemiştir.
İlginizi çekebilir: Saç Ekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken 12 Altın Kural
Robotik Saç Ekimi Ağrılı Bir İşlem Midir?
Robotik saç ekimi ağrılı bir işlem değildir. Modern teknolojilerinden faydalanarak yapılan bir saç ekim yöntemi olan robotik saç ekim tekniğinin sık tercih ediliyor olmasının sebeplerinden biri de kolay, konforlu ve ağrısız bir uygulama olmasıdır.
Özellikle iz bırakmaması hastanı gündelik yaşama daha çabuk adapte olabilmesini sağlar.
Robotik saç ekimi öncesi hastaya anestezi yapıldığından, bu cerrahi operasyon sırasında herhangi bir acı ve ağrı duyulmaz. Anestezi bölgesel yani lokal anestezi olarak yapılır. Bazı hastalarda anestezinin etkisi geçtiğinde, hafif bir sızlama şeklinde ağrı duyulabilir. Bu da basit bir ağrı kesici ilaçla kolayca giderilebilen bir ağrıdır. Özellikle hasta saç ekimi sonrası uzmanın uyarılara kulak verdiğinde iyileşme dönemini de ağrısız sızısız atlatır.
Kimler Robotik Saç Ekimi Yaptıramaz?
Kan testi yapılmalı ve sonuca göre saç ekimi yapılıp yapılmaması kararlaştırılmalıdır. Hastanın geçmişi ve ciddi rahatsızlıklarının olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Özellikle ülkemizde kalp, şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği, tansiyon ve böbrek yetmezliği gibi rahatsızlıklar önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır ve sık sık rastlanır. Bu sağlık sorunlarından biri veya birkaçını barındıran kişiler saç ekimi yapamazlar.
Robotik saç ekimi hizmeti sağlayan sağlık tesisi hastaya mutlaka hijyenik bir ortam sunmalıdır. Kişi anesteziye reaksiyon gösteriyor mu öncesinde kontrol edilmelidir.
Son olarak saç ekimi saçı oldukça az ya da kel kalmış bireylere yapılmalıdır. Ticari kaygı güden kurumlar listeden çıkarılmalıdır.
Robotik Saç Ekimi Dezavantajları Nelerdir?
Robotik saç ekimi de aynı lazer epilasyon nasıl açık renkli kıl köklerinde pek verimli sonuç vermiyorsa, açık renkli saçlarda pek başarılı değildir.Kadınlar üzerinde, bu saç ekimi tedavisi üzerine etraflı bir araştırma yapılmadığından etkisi hakkında pek bir bilgi yoktur. Son olarak, saç ekiminde robotik teknolojiden faydalanıldığı için normal saç ekim operasyonu fiyatlandırmalarına kıyasla daha pahalıdır.
İlginizi çekebilir: Profesyonel Bir Saç Ekim Merkezi Nasıl Seçilir?
Robotik Saç Ekimi Uzman Kişi Nasıl Bulunur?
Öncelikle robotik saç ekiminde uzman kişinin mutlaka sertifika sahibi olması gerekmektedir. Uzman kişilerin çalıştığı saç ekim merkezini ziyaret etmeli, onları ve merkezi mutlaka görmelisiniz. Ancak bu şekilde kişinin işinin ehli olup olmadığını ve merkezin saç ekimi yapılabilecek standartda bir merkez olup olmadığını anlayabilirsiniz.
İşlemi kimler gerçekleştirecek? Bu kişilerin eğitim aldıkları uzmanlık alanı neler? Görüşme yaptığınız uzman odasında siz diploma veya sertifika gibi belgelere rastlıyor musunuz? Merkezin çalışma ruhsatı var mı? İşlem için yeterli sayıda bir cerrahi ekip (uzman doktor, anestezi uzmanı, alanında tecrübeli bir hemşire vb. gibi) var mı? Bu sıraladığımız sorular belki de basit fakat günümüzde neredeyse önüne gelen saç ekimi yaptığı için bu gibi detaylar her zamankinden daha da önem taşıyor.
Ayrıca saç ekim merkezinden çalışan uzmanın yıllar boyu önemli başarılara imza atmış kişi olmalıdır. Tabii ki bu konuda Transmed Klinik Direktörü Dr. Melike Külahçı ile sizleri tanıştırmayı atlarsak sizlere eksik bilgi vermiş oluruz.
Transmed Klinik Medikal Direktörü Dr. Melike Külahçı Tıp öğrenimimi 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde tamamdı. 1993 – 1994 yılları arasında Almanya ve Amerika’da farklı ekollerde klinikler ziyaret ederek saç cerrahisi konusunda çalıştı O dönemde saç ekimi; henüz Türkiye’de bilinmeyen bir cerrahi işlem, bir ihtisas konusu bile değildi.
1994 yılında, ileri tekniklerle Saç ve Kozmetik Cerrahi Hizmetlerini sunmak üzere Transmed’i kuran Dr Melike Külahçı her yıl 1000’in üzerinde saç ekimi operasyonu gerçekleştiriyor. Doğal görünümlü saçlarına kavuşmanızı sağlayacak Transmed Klinik ve robotik saç ekimi hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz bizimle rahatlıkla iletişime geçebilirsiniz.