
PRP saç tedavisi son yıllarda saç dökülme ve seyrelme sorununa alternatif bir tedavi olarak karşımıza çıktı ve uygulamaya devam ediyor. Gerçekten bu konuda hastalara yararı oluyor mu sorusu henüz kapsamlı bir bilimsel bir veri ile cevaplanamasa da denemeler devam ediyor.
Tedavi konusunda henüz ikna olmamış okuyucularımız için PRP saç tedavisi nedir? Gerçekten etkili bir yöntem midir sizler için yanıtlıyoruz. Keyifli okumalar!
İçindekiler
PRP Saç Tedavisi Nedir?
PRP saç tedavisi kanımızda bulunan trombositlerin ayrıştırıldıktan sonra tedavi olacak bölgeye enjekte edilmesi işlemine denir. Popüler bir biyoterapi yöntemidir. PRP yöntemi ile özel bir tüpün içine az miktarda kan alır ve santrifüj işlemi yani yüksek devir ile tüplerdeki kan bioteknolojik bir yöntemle bileşenlerine ayrılır böylece mililitrede 1,5 milyona kadar trombosit yoğunluğuna sahip olan bir jel elde edilir. Kanın trombositlerden ve büyüme faktörlerinden zengin plazma kısmı ayrıştırılan bu kısmı enjeksiyon yöntemi ile ihtiyaç duyulan alana enjekte edilir.
Dökülen Saçlar PRP Saç Tedavisi Yöntemi ille Nasıl Tedavi Edilir?
PRP saç tedavisi işlemi sırasında hastanın kendi kanı alınıp, bir aletten geçirilir. Burada fibroblast denilen kökleri besleyecek, gelişimini sağlayacak olan değerli kısım ayrılır. Ayrılan kısım dökülme ve seyrelme olan bölgeye enjekte edilir. Bu yöntem özellikle genetik dökülmelerde etkilidir. Saç mezoterapisi yöntemi ile birlikte uygulanabilir.
İlginizi çekebilir: Kök Hücre İle Daha Gür Saçlar!
PRP Saç Tedavisi Gerçekten Etkili Bir Yöntem Midir?
25 erkek hastanın sonuçlarının yer aldığı cerrahi bir dergide yayınlanan araştırma makalesinde PRP uygulamasının genetik kellik üzerinde pozitif bir etkisi olduğu ve koruyucu tedavi olarak kullanılabileceği belirtilmiştir. Şimdilik benzeri araştırmalar limitli olsa da, eminiz ilerleyen dönemde bu tarz araştırmalar artacaktır. Hastaların büyük çoğu da işlemden hemen sonra günlük aktivitelerine kolaylıkla döner.
PRP ile ilgili güncel araştırmaları yakın takip edilmeli, lisanslı saç ekim kliniklerindeki sertifikalı uzmanların PRP saç tedavisi ile ilgili görüşleri işlem uygulamadan önce mutlaka alınmalıdır.
PRP Saç Tedavisinin Amacı Nedir?
PRP saç tedavisinin 4 temel amacı vardır. Bunları sizler için sıralıyoruz:
- Dökülmeleri engellemek ve saç canlılığını artırmak
- Yeni saç oluşumunu tetiklemek ve saçtaki doku onarımını iyileştirmek
- Uyuyan saç köklerini uyandırmak
- PRP yöntemi ayrıca, saç ekimi için erken ama dökülme karşıtı önlem almak isteyen genç hastalara çözüm olur.
İlginizi çekebilir: Kök Hücre Destekli FUE
Saç PRP Etkisini Ne Zaman Gösterir?
PRP saç tedavisi kısa süre içerisinde büyük fayda sağlar. PRP uygulamasının etkisi hemen uygulama sonrasında hissedilmez. Etkiyi 3-4 hafta sonra görmeye başlarsınız. Saç ekiminden başka saçsız olan bölgede saç oluşumu sağlamak pek mümkün değildir. Tamamen saçsız bölge de PRP tedavisi uygulamadan önce uzman görüşü alınmalıdır.
İlginizi çekebilir: Saç Neden Dökülür?
Saç PRP Kaç Seans Yapılır?
PRP saç tedavisi normal şartlarda 5 günde bir en fazla 30 dakika uygulanır. İşlem 3-4 ay sürebilir. PRP işlemi 2 ila 4 hafta aralığında, 3 ile 5 seans şeklinde uygulanabilir. Kişinin ihtiyaç ve saç kaybı analiz edilerek seanslar belirlenmelidir. Dolayısıyla, bu süre hastadan hastaya değişmektedir. PRP saç tedavisine sonraki yıllarda devam etmek kişiye fayda sağlar, tedavinin kalıcı olmasını destekler. PRP saç tedavisinin güzel yani hastanın kendi kanından elde edilen bir özel plazmanın enjekte ediliyor olmasıdır. Tamamıyla vücudun kendisinden elde edilen bu plazma kullanıldığı için çok istisnai bir durum olmadıkça kişiye bir yan etkisi olmaz.
PRP Saç Tedavisinin Olası Yan Etkileri Nelerdir?
PRP yönteminde sonuç olarak enjeksiyon işlemi uygulanır. Bu da beraberinde çeşitli ihtimalleri beraberinde getirir. PRP işleminde alerjik reaksiyonlar oldukça az görülür. Çünkü, enjekte edilen sıvı kişinin kendi plazmasıdır ve kortizon, hyaluronik asit gibi madde ve türevlerini barındırmaz. Alerji riski hastadan hastaya değişebildiği ve uygulama yapılan her kliniğin belli standartlara sahip olmamasından ötürü çeşitli alerjiler ve semptomlar işlem sonrası görülebilmektedir.
Bunlar arasında alerji, enfeksiyon, sinir yaralanmaları, enjeksiyon bölgesinde ağrı, kanama vb. doku hasarı olabilir. Dolayısıyla PRP işlemi yapmadan önce ilgili klinik iyi araştırılmalı ve referansları kontrol edilmelidir.
Özellikle herhangi bir rahatsızlığı bulunmayan ve PRP işlemi yaptırmak isteyen hastalar PRP ile ilgili daha teknik bilgi için bize ulaşabilir ve alanında uzman doktorlardan oluşan ekibimizce muayene olabilirsiniz.
Sağlıklı kalın!